I hatets fotspor

Fra forlagets omtale:
I hatets fotspor er en reise gjennom det moderne muslimhatet. Hvor kommer dette hatet fra?

Øyvind Strømmen tar oss med på flere reiser, blant annet til Bosnia, der hatet mot muslimer førte til massakren i Srebrenica i 1995. Muslimhatet belyses gjennom fortellingen om et selvmord i Notre Dame og gjennom historien om en ung mann som går amok i Antwerpens gater.

Boken viser hvordan hat kan normaliseres, og at både borgerkrig og folkemord må sees i en kulturell sammenheng. Den ser også nærmere på kontrajihadismen og viser hvordan ideen om Eurabia har spredt seg. Det er nødvendig å se på vår nære historie, mener Strømmen, for å forstå hvorfor og hvordan hatet har kunnet vokse fram. Ikke minst for å kunne forklare tragedien 22. juli.

«Der muslimhatet blir mer utbredt kan det være med på å slite i stykker et samfunn, og i det minste å skape hatefulle subkulturer som står mot hverandre. Motvilje, frykt og hat rettet mot muslimer legger til rette for at også frykten og hatet den andre veien kan styrke seg. Anti-muslimsk og islamistisk ekstremisme kan styrke hverandre gjensidig. Ekstremisme er en smittsom sykdom.

Kjøp boken:

Anmeldelser:
“Øyvind Strømmen leverer en bunnsolid analyse av hvor farlig den antimuslimske retorikken kan være”
– Sten Inge Jørgensen, VG

I hatets fotspor er preget av Øyvind Strømmens gode fortellergrep og unike overblikk. Han starter gjerne med egne erfaringer, blander grundig lesning med intervjuer og reportasjer, i en form for sakprosa som virker etterrettelig, med stort tilfang av kilder som kan etterprøves”.
– Tom Egil Hverven, Klassekampen

Eit meisterstykke frå Strømmen, som skriv levande om menneska og historiene som utgjer høgreekstremismen idag, med eit fokus på islamhat”.
Kristian A. Bjørkelo, Universitetet i Bergen

I hatets fotspor kaster lys over en ganske mørk krok av vår felles offentlighet. Det er lett å bli motløs av all den frustrasjon og det sinne som velter mot en på disse stedene. Men det er viktig å vite om og forsøke å forstå og besvare denne retorikken. Strømmens bok formidler innsikter og fakta. Formen er akademisk og behersket, men en merker en underliggende forpliktelse til det liberale demokratiets humanistiske idealer. Det er idealer som raskt blir hule fraser hvis ingen tar dem på alvor og våger å kjempe for dem”.
Ivar Bakke